“Hem de protegir els nostres clients de constants pujades de preus i escassetat de productes”

Francisco Javier Pol Lladó, Grupo DINO
Quins canvis rellevants s’han produït actualment a Grup DINO? Quines són les metes o les estratègies a mitjà termini?

La companyia va aprovar a la passada Assemblea General una inversió de 500.000 € en una plataforma logística central per a tot el grup. Aquesta decisió ve motivada per diverses raons, una de les quals Grup DINO és membre fundador de DHYS GROUP, i dins d’aquest projecte on estem immersos, el desenvolupament d’una plataforma logística central a cada país és una de les estratègies del grup europeu. Actualment, ja tenim plataformes a Alemanya (amb cobertura al Nord d’Europa i Gran Bretanya), a França (amb cobertura al centre del continent) i amb aquesta nova Grup DINO es donarà cobertura al sud d’Europa. Gràcies a DHYS GROUP importem d’Àsia amb un avantatge competitiu tant en preu com en qualitat de producte.

Amb aquesta plataforma busquem satisfer la resta de delegacions de productes que provenen d’Àsia i de fabricants europeus. Així com també s’habilitaran les noves oficines de la central, amb sales de formació, juntes, showroom… així com un laboratori de desenvolupament de productes amb marca Dino.

Davant la conjuntura actual en quina situació es troba, segons la seva opinió, el sector de la distribució?

Pel que fa a la conjuntura actual, la situació és molt complexa i complicada. Mai en la història recent ens havíem hagut d’enfrontar als escenaris en què ens hem vist involucrats en els darrers dos anys. El nostre sector de la distribució és un dels més perjudicats, ja que hem de protegir els nostres clients de constants pujades de preus i escassetat de productes, per la qual cosa al nostre parer és una forta crisi d’oferta, que, per descomptat, haurà de ser compensada amb una forta caiguda de la demanda que directament afectarà tots els actors del nostre sector, portant les nostres empreses a una situació de risc i incertesa no vist en els darrers anys. Per concloure, és un gran i difícil repte a què ens estem enfrontant.

Quins són els principals canvis que s’han produït a la logística després de la crisi sanitària del Covid?

Al nostre grup, la logística és una part del servei, però no ho és tot, influeix l’atenció personal, el servei tècnic i el producte. Durant la pandèmia moltes coses han canviat, tots els actors del nostre sector han vist com els factors externs han canviat de la nit al dia, no només els productes demandats, sinó els hàbits de consum dels clients finals, cosa que ha repercutit en tots els processos de la nostra cadena de valor, per poder adaptar-nos a les necessitats noves.

La seva companyia està abordant la transformació digital necessària?

A Grupo DINO fa anys que apostem per estratègies de digitalització i sostenibilitat. Per posar un exemple de la transformació digital en els darrers cinc anys, hem digitalitzat tots els processos administratius de la companyia i gran part dels logístics i de magatzem. El següent pas en què estem és en la implantació del canal online per a la venda de productes, via plataforma ecommerce i plataforma b2b per als nostres clients actuals.

Pel que fa a la sostenibilitat, a Grup DINO estem apostant per proveïdors de productes certificats amb processos de fabricació que respecten el medi ambient com és l’etiqueta Ecolabel, Cradle To Cradle, Ecoembes… D’altra banda, als productes marca pròpia hem apostat per certificar els nostres productes de cel·luloses i químics sota l’etiqueta Ecolabel i en col·laboració amb Ecoembes. Les nostres delegacions estan treballant per adaptar totes les instal·lacions pròpies amb una petjada de carboni zero.