Amb el pas del temps i l’ús, les tovalloles poden agafar un aspecte desgastat i un tacte aspre que tant ens desagrada. Però encara que no ho sabies, és possible que la teva roba de llar no acabi els dies així.

Renes malament les tovalloles i, probablement, no ho saps. Segur que les fiques amb la resta de la bugada, un raig de detergent, un altre de suavitzant i llest. El programa que toqueu i a córrer. Doncs no, no ho fas correctament, o, si més no, no ho fas de la millor manera perquè et quedin suaus i esponjoses.

A continuació, t’oferim alguns trucs perquè aconsegueixis unes tovalloles que quan t’assequis aconsegueixis una suavitat que abans no coneixies.

1. Vinagre

Sí, sí, vinagre. T’hem explicat en nombrosos trucs de neteja que aquest líquid que tots tenim a casa serveix per a moltes coses, no només per a la cuina. Així que per rentar les tovalloles també et serà molt efectiu. Això sí, millor si és un vinagre específic de neteja o de pomes. Què aconseguiràs? Unes peces desinfectades, sense males olors i suaus.

2. A les tovalloles… ni suavitzant ni lleixiu!

A part el suavitzant de la teva bugada. També el lleixiu. De fet ja hi ha molts fabricants que recomanen no fer servir aquest producte tan comú fins que no hagis rentat les tovalloles en dues o tres ocasions. A més, no hauries d’abusar del detergent. En aquest cas més no vol dir millor.

3. Rentat en fred, per separat i amb espai

Com et dèiem al principi, barrejar les tovalloles amb la resta de la roba no és el més adequat. Programa els rentats amb opcions en fred i no omplis la rentadora fins a dalt; les tovalloles necessiten el vostre espai per poder netejar-se adequadament. A més, evita introduir altres peces de roba que no siguin tovalloles, especialment aquelles que tinguin botons o cremalleres i puguin trencar les fibres i, si és possible, en programa de cotó.

4. No carregueu la rentadora

No és recomanable carregar la rentadora al màxim. És clar que és una bona forma d’estalviar aigua, però si la carregar al màxim només aconseguiràs que la roba estigui a dins molt junta i els productes de neteja no penetrin com haurien de fer als teixits. A més, a l’electrodomèstic també us costarà més moure el tambor.

5. Fes servir l’assecadora

Perquè l’acabat final sigui perfecte, és recomanable assecar les tovalloles a l’assecadora, a temperatures relativament baixes. Retira-les quan no estiguin del tot seques.

6. Estesa “al natural”

Si no comptes amb assecadora, no queda cap altra opció que buscar altres alternatives. Tot i el que puguis pensar, posar a assecar les tovalloles al sol no és el més recomanable. Intenta sempre estendre-les a l’aire lliure, evitant col·locar-les sobre radiadors o estenedors a l’interior de la llar, ja que impedirà un bon assecat i generarà humitat a la llar. A l’hora d’estendre-les, no oblidis sacsejar-les bé abans per retirar l’excés d’humitat i col·locar-les esteses sobre cordes (si és possible, sense pinces), i sense plecs. Evita exposar-les de manera directa al sol, ja que acabaria amb la suavitat i intenta col·locar-les en una zona airejada.

7. I per evitar la mala olor?

Per evitar la mala olor a les tovalloles:

  • No les col·loquis a la cistella de la roba bruta si estan una mica humides
  • Evita que quedin tancades al tambor de la rentadora durant un temps excessiu després del rentat
  • No les planxis, i evita especialment les planxes a vapor, ja que la humitat pot fer que apareguin males olors de manera posterior.

Finalment, si estàs a punt de fer-te amb un nou joc de tovalloles, recorda que perquè la seva durabilitat i qualitat siguin més grans, hauràs de fixar-te en el percentatge de cotó que conté el teixit ; les tovalloles amb una composició de 100% cotó amb pentinat són les més recomanades, especialment si són de fibres més llargues.