El mercat de la maquinària de neteja professional a Espanya el 2021 ha presentat un creixement del 25,6%. Després de la forta correcció patida pel mercat l’any 2020 a causa de la pandèmia del COVID-19, la recuperació el 2021 li ha permès no només assolir novament el nivell prepandèmia, sinó també establir una xifra rècord de la sèrie històrica de 210 milions d’euros.

Tot i que les xifres del mercat el 2020 i el 2021 mostren un comportament de la maquinària de neteja professional correlacionat amb l’evolució de l’economia espanyola, la veritat és que les correccions han estat més pronunciades.

Així, l’any 2020, mentre l’economia espanyola presentava una caiguda del PIB del 10,8% i una caiguda a la Formació Bruta de Capital Fix en Béns d’Equip del 12,1%, el mercat de la maquinària de neteja professional va baixar un 14,4%. Per la seva banda, l’any 2021, mentre l’economia espanyola presentava un creixement del PIB del 7,4% i un augment del 15,7% a la Formació Bruta de Capital Fix a Béns d’Equip, el mercat de la maquinària de neteja professional creixia un 25,6%.

Si bé els dos principals sectors del mercat (maquinària de neteja viària i maquinària de neteja d’interiors) han presentat creixements significatius, la recuperació del primer (després d’una caiguda acumulada del 24% entre el 2019 i el 2020) ha estat molt significativa, creixement anual del 54%. Així mateix, el segon ha presentat un creixement més moderat del 12%. Per una xifra total de 84 i 127 milions d’euros, respectivament.

Centrant-nos concretament en el mercat de la maquinària de neteja professional d’interiors a Espanya, s’ha produït un creixement del 12% el 2021. Això ha permès al mercat recuperar gairebé íntegrament l’abrupta caiguda que es va produir el 2020 (un 11,6%). Ara bé, la xifra total del mercat del 2021 (127 milions) encara és lleugerament inferior als 128 milions assolits el 2019.

Si analitzem el comportament dels principals segments del sector (maquinària, postvenda i lloguer), observem que els tres segments han presentat una recuperació significativa el 2021. Destaca la maquinària amb un creixement del 13% (si bé encara no recupera el nivell de l’any 2019) i el lloguer, amb un creixement del 19%; mentre que postvenda ha tingut un creixement més modest del 10% (si bé la caiguda de la postvenda el 2020 va ser menys accentuada que la maquinària).

Situació estructural

Un cop analitzades les principals magnituds quantitatives del mercat, ens agradaria passar a analitzar la situació estructural del sector, per a la qual cosa no centrarem en dos aspectes principals.

El primer són els canals de venda. Històricament AEFIMIL ha considerat tres canals de venda diferenciats: distribuïdors, empreses de neteja i usuaris finals.

Durant la darrera dècada, el sector ha patit una important transformació, amb una significativa pèrdua d’importància del canal de distribució, que ha passat de representar el 60% del sector a l’actual 39%. Aquesta caiguda del canal de distribució s’ha traspassat als dos més: els usuaris finals i les empreses de neteja.

Això sí, també hem de destacar que aquesta tendència de transvasament de negoci de la distribució a usuaris finals i empreses de neteja, que va ser constant en el període 2011-2017, es va frenar en l’any 2018. I durant aquest darrer lustre, la ponderació del sector entre distribució (39%), usuaris finals (30%) i empreses de neteja (31%) s’ha mantingut estable.

El segon és la venda de màquines, que segueix sent l’apartat més rellevant dins del mercat, amb una xifra total de 73 milions d’euros al any 2021. Un creixement del 13% que com hem comentat anteriorment no ha estat suficient per compensar la caiguda del 15% patida el 2020, per la qual cosa la xifra de negoci de la maquinària encara no ha recuperat el 2021 el nivell prepandèmia (cosa que sí que han fet els segments de postvenda i lloguer).

I quant a la distribució de la venda de màquines entre les vuit famílies, és la següent: fregadores (48%), aigua a pressió (21%), aspiradors (13%), escombradores (10%), rotatives (3%), màquines vapor (3%), moqueta (2%) i combinades (1%).

Un any més la família de les fregadores segueix consolidada com la principal família del sector, fins i tot recupera pes respecte a l’any 2020, passant del 45% al ​​48% del total del maquinària.

Per la seva banda, les famílies d’aigua a pressió i màquines vapor, que l’any 2020 van experimentar un comportament molt positiu, el 2021 han presentat uns creixements més moderats, per la qual cosa el seu pes relatiu al sector ha disminuït fins al 21% en el cas d’aigua a pressió i fins al 2% en el cas de màquines vapor.

Família de fregadores

Atès que la família de fregadores representa gairebé la meitat del mercat (un 48%), aprofundirem una mica més en l’anàlisi estructural d’aquesta família. Per això caldria desglossar aquest apartat en quatre principals categories: fregadores de conductor acompanyant, fregadores de conductor assegut, lloguer (sense discriminar entre conductor assegut i conductor acompanyant) i fregadores robot o autòmats (sense discriminar entre conductor assegut i conductor acompanyant).

Malgrat el fort repunt de les fregadores de conductor assegut el 2021, segueix sent la categoria de fregadores de conductor acompanyant la que presenta una major xifra de facturació. Situació de lideratge que ha recuperat aquests dos anys de pandèmia (2020 i 2021).

Per la seva banda, la categoria de lloguer segueix amb el seu creixement sostingut, si bé durant els darrers anys s’observen taxes de creixement interanual més moderades.

Pel que fa a la categoria de fregadores robot o autòmats, encara que encara és emergent (amb una xifra absoluta molt modesta, un milió d’euros), entenem que el seu potencial de desenvolupament en els propers anys és excepcional. Tant pel fort desenvolupament des del punt de vista de l’oferta (aposta decidida dels fabricants pel desenvolupament de noves tecnologies en robots) com pel creixement de la demanda (tant clients finals com empreses de neteja mostren un creixent interès per les oportunitats que les fregadores robot brinden).

Evolució futura

Per acabar, pel que fa a l’evolució futura del sector a Espanya, des d’AEFIMIL segueixen sent molt optimistes en el creixement a mitjà i llarg termini. I fins i tot a curt termini, fins i tot amb les limitacions provocades per la conjuntura actual d’incertesa econòmica: crisi global de subministraments, inflació i morositat.

A escala global, la revolució que la digitalització (gestió de flotes, Internet de les Coses i robots) permetran, juntament amb les oportunitats de creixement que segueix suposant la neteja sostenible, que el mercat continuï creixent a un ritme sostingut.
D’altra banda, a Espanya el grau de mecanització continua sent molt baix comparat amb els països més avançats d’Europa, per la qual cosa el procés natural de substitució de processos manuals de neteja per altres mecanitzats continua obrint oportunitats de creixement per al sector.

A més, tots dos factors estaran condicionats (de manera positiva) pel canvi de paradigma que la pandèmia del COVID19 ha suposat sobre la valoració de la neteja a la societat i l’economia.

La crisi sanitària del COVID-19 ha suposat que la higiene i la neteja hagin adquirit una rellevància social i mediàtica mai assolida anteriorment. Això hauria de traduir-se que tant les administracions públiques com les empreses privades considerin la higiene i la neteja com una inversió necessària i no com una despesa supèrflua o prescindible (tal com va passar en la crisi de l’any 2008 amb conseqüències dramàtiques per als estàndards de neteja i higiene d’aquestes administracions i empreses).

S’estima que les inversions en neteja (i per tant en maquinària i estris de neteja) creixeran de forma significativa en els propers anys pel compromís de les administracions públiques i empreses a mantenir i incrementar els estàndards de neteja i higiene requerits.

A tot això, cal afegir que el sector de la neteja professional a Espanya segueix presentant unes ràtios de mecanització inferiors als països del nostre entorn a Europa, per la qual cosa el sector de la maquinària de neteja hauria de continuar creixent de forma consistent en els propers anys, contribuint així que pugui incrementar la seva productivitat i eficiència.

Aquest optimisme sobre el desenvolupament del mercat no és exclusiu de la maquinària de neteja. En l’àmbit de la Fira Hygienalia, recentment celebrada, es van donar cita els principals actors del mercat de la neteja: empreses de neteja, clients de neteja (Administracions Públiques i empreses), fabricants i distribuïdors d’estris de neteja, fungibles/consumibles, productes químics i maquinària de neteja. Tots ells van coincidir en les estimacions sobre les positives expectatives que el mercat de la neteja professional continua mostrant a Espanya.

La rellevància social que la pandèmia ha conferit a la neteja i la higiene és una oportunitat que la neteja professional ha d’aprofitar, i que estem segurs redundarà al benefici del sector i assegurarà un fort creixement al llarg dels propers anys.