Respirem les 24 hores del dia i cada glopada que donem ens submergeix en un mar de sensacions. Sabies que les persones detectem abans les olors dolentes que les bones?

D’acord amb un estudi realitzat per investigadors nord-americans i canadencs, reaccionem primer a la presència d’una olor fètida que un agradable per la mateixa raó que detectem una expressió facial agressiva més ràpid que una cara somrient, perquè una cara enfadada és un enemic potencial preparat per atacar. El sistema olfactiu reacciona abans davant els estímuls que suposen un perill.

Gràcies a l’olfacte, identifiquem, classifiquem, construïm el nostre gust i personalitat, desitgem o rebutgem, creem vincles socials i prenem decisions (el 95% de les decisions parteixen del subconscient).

El sentit de l’olfacte és el millor aliat per fer front al món que ens envolta. Les olors ens alerten, ens fan fugir o atacar, ens connecten amb moments del nostre passat i ens fan reviure sentiments o emocions.

Olor de perfums a la neteja

Durant molts anys, l’olor d’amoníac o lleixiu era senyal d’una llar neta, però fa aproximadament 40 o 50 anys, els perfums van començar a guanyar terreny al sector, ja que ja es comercialitzaven productes de neteja amb aroma de llimona o de pi, i el consumidor va rebre aquest canvi amb molt bona acceptació.

A dia d’avui, un entorn es pot veure net, però si no va acompanyat d’una aroma agradable, la percepció del visitant no serà estar en un espai 100% net. Una tècnica de màrqueting que està en ple desenvolupament és el màrqueting olfactiu. El que s’intenta fer és aconseguir fixar en el consumidor una marca, a través d’un record olfactiu que representa la identitat olfactiva d’una empresa. Això permet generar un enllaç potent entre el client i la marca a través d’una olor, incrementant l’associació positiva a l’experiència de l’usuari.

Una bona implementació d’aquesta tècnica aporta beneficis tangibles a l’organització.

  • Genera un impacte sensorial. Despertant les emocions adequades a l’experiència de la teva marca o negoci.

  • Creeu una associació positiva de l’usuari a la marca gràcies a l’olfacte.

  • Desperta un record positiu cap al teu negoci.

O és que a ningú no li han entrat ganes de comprar crispetes en anar al cinema?
Associem olors a moments, a experiències

Si parlem de neteja domèstica, l’olor és una part fonamental en les decisions de compra del consumidor. Es realitzen estudis per determinar les tendències del mercat i conèixer les aromes que millor sensació i emocions causen en els consumidors, ja que les decisions de compra van molt lligades a les olors que aquests productes deixen a casa un cop usats.

A la indústria alimentària, en canvi, la innocuïtat dels aliments és una prioritat. Els productes de neteja i desinfecció que es fan servir per garantir la seguretat alimentària no poden contenir aromes. Això és degut al risc que existeix que els aliments absorbeixin determinades olors, afectant les seves propietats organolèptiques. Per exemple, productes com la xocolata són especialment sensibles a aromes cítriques que, de vegades, poden desprendre alguns desinfectants o detergents. Aquest aroma alliberat a l’ambient és absorbit pels aliments i l’aroma i el sabor d’aquests queda alterat.

Per això, els productes de neteja i desinfecció de la indústria alimentària, des de desinfectants usats per a dipòsits fins als sabons de les mans dels operaris estan exempts de perfum.