Després d’un 2020 pràcticament perdut en la lluita contra els plàstics d’un sol ús, des del 1 de gener de 2021 està prohibit el lliurament de bosses de plàstic lleugeres (amb un gruix de menys de 50 micres) i molt lleugeres (menys de 15 micres) a les persones consumidores en els punts de venda de béns o productes, excepte si són de plàstic compostable. Portem uns mesos en què només es pot utilitzar bosses de material biodegradable (compostable) o qualsevol altra solució que suposi la disminució dels envasos d’un sol ús en els punts de venda.

La mesura suposa un pas endavant en l’objectiu comú de reduir el consum de plàstics a la Unió Europea. Segons l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), els comerços i grans superfícies han aconseguit reduir en més d’un 85% les bosses de plàstic d’un sol ús des de l’any 2009 i, actualment, la demanda d’aquest tipus de bosses s’ha limitat a menys de 2 per cada 10 compres. Però encara queda molt per fer.

Mars plens de plàstic

Hem de tenir en compte que el plàstic de les bosses de polietilè és molt persistent i triga entre diverses dècades i centenars d’anys a degradar-se, depenent de les condicions ambientals (radiació UV, oxigen, agents mecànics) i la composició del plàstic. Quan finalment es degrada, desprèn centenars de milers de diminuts fragments de microplàstics, al costat d’altres additius tòxics, que arriben fins als racons més recòndits de la planeta. Des l’Àrtic fins a l’Antàrtida, s’estima que cada any es llancen milions de tones de plàstic a l’aigua dels oceans, donant mort a més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins a tot el món.

Entre els diferents plàstics que podem trobar a la natura, les bosses amb un gruix de menys de 50 micres representen un greu problema per al medi ambient. Les bosses de plàstic lleugeres esdevenen residus més ràpidament que les borses més gruixudes i tendeixen a dispersar-com escombraries amb més facilitat a causa del seu reduït pes. Les taxes actuals de reciclatge de bosses de plàstic lleugeres són molt baixes i, a causa d’una sèrie de dificultats pràctiques i econòmiques, no és probable que assoleixin nivells significatius en el futur pròxim, tal com reconeix la Unió Europea.

L’entrada en vigor de Reial Decret 293/2018 és un esglaó més en la retirada total de les bosses de plàstic de mercat. I és que les bosses de plàstic, tal com les coneixem a hores d’ara tenen, literalment, els dies comptats. I així ho han entès les principals empreses de distribució i venda d’aliments que ja han fet els seus deures.

Bosses amb un 50-70% de plàstic reciclat

Aquestes bosses reciclades formen part de l’estratègia de la Unió Europea per tal d’avançar cap a una economia circular i fomentar la reincorporació de materials procedents de residus a la fabricació de nous productes.

Envasos de fruites i verdures

Els comerços i grans superfícies del nostre país han anat canviant les seves bosses de plàstic lleugeres per altres reutilitzables, de paper o biodegradables per adaptar-se a el nou ordenament jurídic. Tot i això, les organitzacions conservacionistes adverteixen que substituir un material d’un sol ús per un altre no és la solució. “Necessitem abordar el problema des de l’arrel, canviant la cultura d’usar i llençar per una altra més sostenible”, asseguren des de Greenpeace. “Els envasos biodegradables o compostables també són d’un sol ús i poden seguir portant plàstics, amb la qual cosa, aquestes mesures no serien efectives per frenar la contaminació per plàstics”.

Objectiu: reduir el consum

No en va, la venda de bosses reutilitzables o compostables pot tenir certs efectes perversos, tal com es observat en altres països del nostre entorn. En 2018, les principals cadenes d’alimentació del Regne Unit van posar al mercat unes 903.000 tones d’envasos de plàstic, el que va suposar un augment de 17.000 tones respecte a l’any anterior. En 2019, la venda d’aquest tipus de bosses a Islàndia es va incrementar fins a deu vegades més en el període d’un any.

En qualsevol cas, l’organització ecologista Greenpeace recorda que són molt poques les bosses lleugeres compostables fetes amb material 100% vegetal (fonamentalment blat de moro o patata) i que per al seu correcte tractament han d’anar al contenidor marró d’orgànic. Aquestes bosses compostables s’han de gestionar conjuntament amb els residus orgànics biodegradables d’origen vegetal i/o animal, evitant així que es puguin barrejar amb altres envasos de plàstic, ja que la seva barreja podria dificultar el reciclatge mecànic dels plàstics no compostables.

Ilerda Serveis GREENSOLUTIONS

La nova llei sobre l’ús i venda de bossa de plàstic, lleugeres i molt lleugeres, entra en vigor el proper 3 de juliol, dins de la nostra iniciativa GREENSOLUTIONS apostem per les bosses compostables, disponibles en 3 formats (petita, mitjana i industrial), i bosses de paper especial take away.

No dubti a consultar amb els nostres experts perquè l’assessorin en buscar la millor solució adaptada a les seves necessitats