La preocupació creixent per l’impacte que tenen alguns productes químics al medi ambient ha impulsat l’ús d’alternatives sostenibles com els netejadors enzimàtics, que a més són menys agressius per a les superfícies. Es tracta d’un producte més sostenible i més segur que el de la majoria de productes químics, encara que també presenten alguns desavantatges

Els netejadors enzimàtics combinen els enzims amb detergents de pH neutre, accelerant-ne l’efecte i assolint zones de difícil accés

Què és un netejador enzimàtic?

Un netejador enzimàtic és un producte responsable amb el medi ambient fet a base d’enzims i detergents amb pH neutre. Els enzims són molècules orgàniques que acceleren els processos químics, solen estar compostes per proteïnes i no són organismes vius.

Els netejadors enzimàtics no contenen productes tòxics, per tant són productes de neteja ecològics i biodegradables. A més, minimitzen les possibilitats de patir una reacció al·lèrgica tant a les persones que fan la neteja com als usuaris que entren en contacte amb les superfícies, roba o objectes en què s’ha fet servir.

Arran de la sensibilitat mediambiental cada vegada més gran, els netejadors enzimàtics han guanyat popularitat en els últims anys.

Aquests productes s’anomenen així perquè estan elaborats a base d’enzims: molècules orgàniques d’origen proteic que actuen com a catalitzadors. És a dir, que augmenten la velocitat de les reaccions químiques.

A través d’aquestes reaccions químiques, els netejadors enzimàtics dissolen i degraden les molècules que conformen la brutícia, fins i tot en escletxes de molt difícil accés. A més, en relació amb els productes tradicionals, ofereixen alguns importants avantatges.

Què són els enzims

Els enzims són molècules orgàniques que actuen com a catalitzadors en reaccions químiques, accelerant la velocitat de reacció. Per exemple, al nostre estómac els enzims reaccionen amb el menjar per produir energia. No són organismes vius i no es consumeixen durant la reacció, per la qual cosa són partícules rentables. Hi ha multitud d’enzims que poden actuar com a catalitzadors en molt diferents tipus de reaccions.

Principals usos
 • És molt comú el seu ús per netejar orina d’animals, a causa del seu efecte eliminador d’olors.
 • S’utilitza com a netejador de material quirúrgic, abans de l’esterilització de l’ordinador.
 • A bugaderia industrial s’utilitza de manera professional, especialment en roba de llit, cortines o catifes.
 • Com eliminador d’olors, quan es tenen focus de males olors en qualsevol tipus d’indústria.
 • En fosses sèptiques. Els enzims descomponen molt més ràpid la matèria orgànica, reduint olors i desembussant canonades.
 • Els productes enzimàtics són una de les maneres més eficaces per a eliminar biofilms a la indústria alimentària i farmacèutica.
Enzims usats amb més freqüència
 • Les proteases o peptidases: incloses en productes destinats a la neteja quotidiana d’ulleres i lents de contacte, i també a la de taques de sang, orina, vòmits (la qual cosa els fa molt útils no només per a peces de vestir sinó també per a matalassos, coixins i roba de llit) i aliments com llet, ou o diferents herbes.
 • Les lipases: molt emprades per treure taques d’oli, de greix i de productes cosmètics.
 • Les amilases: són molt efectives per treure brutícia produïda per hidrats de carboni i midó, com ara les taques ocasionades per aliments com l’arròs, les patates, la xocolata o certes salses. Per això, en general, amb aquests enzims es fabrica detergent per a la roba.
 • Les cel·lulases: se solen emprar en els suavitzants, ja que ajuden a restaurar el color de les peces i els tornen la suavitat.
Principals avantatges
 • Més amigables amb el medi ambient: La principal virtut d’aquests netejadors és el seu caràcter ecològic: en tractar-se de substàncies orgàniques –i no de químics tòxics– són biodegradables i no contaminen l’aigua, el terra, ni la resta de l’entorn. Cal tenir en compte l’aigua que usem va a parar als rius i mars, i que arrossega els productes que nosaltres tirem fins a altres ecosistemes. D’altra banda –tot i que hi ha estudis que han conclòs que els productes enzimàtics per a la roba augmenten la seva eficàcia si s’apliquen amb l’aigua a uns 50 ºC– en general el poder netejador no requereix elevades temperatures. Per tant, també permeten estalviar energia, la qual cosa contribueix a fer que el seu ús sigui més sostenible.
 • Prevenen les reaccions al·lèrgiques: En no utilitzar químics com l’amoníac o el lleixiu, es redueixen també les probabilitats que es produeixin reaccions al·lèrgiques. I això és una cosa que beneficia tant les persones encarregades de les tasques de neteja com aquelles que estaran en contacte després amb les superfícies, roba o altres objectes netejats amb aquests productes.
 • Molt efectius per eliminar males olors: Com que els enzims produeixen una reacció química, el que fan és descompondre les molècules que produeixen les males olors. D’aquesta manera, la font de la mala olor desapareix. Aquest és un gran avantatge en relació amb els productes químics no orgànics, que en general inclouen aromes intenses amb l’objectiu de “emmascarar” la mala olor.

Els productes de neteja enzimàtics no són únicament efectius per eliminar la brutícia, també són molt eficaços eliminant olors

Principals inconvenients

Els netejadors enzimàtics tenen pocs desavantatges. Una pot ser el preu, ja que alguns productes per a usos molt específics són una mica més cars que els productes tradicionals, a base de químics. Però, en general, la diferència de preu no és tan gran i la diferència en la qualitat del producte compensa la inversió.

Un altre desavantatge és que de vegades resulten necessàries diverses aplicacions del netejador enzimàtic per netejar completament una superfície. Això sol succeir, sobretot, amb les olors de l’orina o la femta de gossos i gats, les taques i efluvis dels quals sovint són molt intensos i difícils de treure. De totes maneres, cal tenir en compte que, per netejar l’orina de les mascotes, molts experts desaconsellen l’ús de substàncies que incloguin amoníac. Això és perquè l’orina també conté amoníac, cosa que pot portar els animals -en particular els gossos- que creguin que és allà, on fa olor d’amoníac, el lloc on en efecte han de fer pipí.

Indústria Alimentària

A causa de la gran quantitat de matèria orgànica a la Indústria Alimentària, l’ús de detergents enzimàtics és molt recomanable. El mètode més eficaç d’aplicació és mitjançant equips de projecció d’escuma, capaços d’eliminar la brutícia de grans superfícies en qüestió de minuts. És una alternativa més ecològica i eficaç que els productes tradicionals.

No obstant això, el seu gran avantatge rau en la seva capacitat per a l’eliminació de biofilms. Els detergents enzimàtics dissenyats per eliminar aquestes biopel·lícules també es poden utilitzar en equips de projecció d’escuma. Hi ha diversos tipus que es poden combinar per a més eficàcia, així com productes amb enzims que prevenen l’aparició de biofilms.

Hi ha algunes receptes per fabricar un netejador enzimàtic casolà, no tan efectiu com els que comercialitzen les firmes especialitzades però pot ser molt útil per a superfícies, peces de roba o objectes que no requereixin una neteja tan profunda.

Una d’aquestes receptes consisteix a barrejar en una ampolla neta de dos litres els productes següents: les closques de tres taronges o tres llimones, cinc cullerades de sucre de canya, una cullerada petita de llevat sec, i finalment un litre d’aigua tèbia. Cal tapar l’ampolla i sacsejar la barreja durant un parell de minuts; després destapar l’ampolla a poc a poc per reduir la pressió interior i tornar-la a tancar. Aquest procediment s’ha de repetir tres cops per dia durant catorze dies.

Després d’aquestes dues setmanes de fermentació, el líquid resultant tindrà les característiques d’un netejador enzimàtic apte per netejar terres, el bany, les taques de greix a la cuina, les catifes i fins i tot peces de vestir.