Els consumidors de productes de neteja són cada vegada més exigents i tenen més consciència mediambiental. Per això, la sostenibilitat s’està convertint en un factor prioritari en una gran diversitat d’indústries, entre elles la dels detergents i els productes de neteja i higiene. A més, l’ús de materials amb base bio als químics o als envasos és una pràctica que estan adoptant un nombre creixent d’empreses del sector. L’Associació Internacional de Sabons, Detergents i Productes de Manteniment (AISE) explica que consisteixen aquests materials.

Un dels punts en què la indústria de la detergència està innovant des de fa anys és l’ús d’ingredients de base biològica, amb l’objectiu d’optimitzar les característiques generals dels seus productes manufacturats, considerant-ne la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Maximitzar l’ús de materials d’origen biològic de fonts sostenibles és una prioritat per a l’Associació Internacional de Sabons, Detergents i Productes de Manteniment (AISE). Tot i això, les alternatives de base biològica no són intrínsecament més sostenibles que els recursos fòssils. Per tant, els beneficis que es deriven d’un ús més gran de materials de base biològica requereixen una avaluació exhaustiva, per a la qual l’Associació ha establert unes directrius bàsiques.

Què entenem per ingredients biològics?

Els ingredients de base biològica es consideren aquells que són derivats de la biomassa, és a dir de materials d’origen biològic, excloent-ne els incrustats en formacions geològiques i/o fossilitzat. Alguns exemples són matèries derivades de plantes, arbres, algues, organismes marins, microorganismes, etc., que poden haver estat sotmesos a tractaments físics, químics o biològics.

Un producte de base biològica normalment es caracteritza pel contingut de carboni de base biològica o pel contingut total de base biològica. Sovint es tracta de productes que només tenen en part una base biològica, cosa que a l’hora de comercialitzar-los s’ha d’indicar, amb una quantificació del contingut de base biològica.

En els productes de base biològica utilitzats en la indústria dels detergents, els ingredients basats en fòssils es reemplacen i/o es barregen amb els de base biològica. Per exemple, els olis derivats de plantes es poden fer servir per produir surfactants. Un altre exemple ben conegut són els enzims, catalitzadors que augmenten la velocitat de les reaccions químiques i s’utilitzen per garantir un major grau d’eliminació de taques, blancor, cura de teles i colors, i un rendiment de neteja general.

Si bé molts ingredients o components d’ingredients en detergents derivats de fonts inorgàniques no poden ser reemplaçats per alternatives de base biològica, per a certs fins els ingredients de base biològica poden proporcionar funcionalitats i avantatges addicionals, que no poden ser proporcionades pels productes químics tradicionals basats en fòssils, per exemple els esmentats enzims.

Principals certificats ecològics

Avui dia el consumidor té moltes eines per estar correctament informat sobre la composició dels productes de neteja. Per això, no n’hi ha prou que la marca emeti missatges a favor del medi ambient. En aquest sentit, les certificacions ecològiques són un gran aliat per mostrar al consumidor el compromís mediambiental d‟una determinada firma.

Certificat Ecocert

És un certificat per a Detergents elaborats amb Ingredients Ecològics demana el compliment de requisits molt estrictes. De fet, és un dels certificats més exigents del mercat. Aquest certificat és atorgat per una entitat independent (Ecocert), un dels organismes de certificació més coneguts i més ben valorats. Gràcies a la seva independència, es garanteix la qualitat dels productes de neteja sostenibles i el compliment dels requisits. A més, el certificat Ecocert no només garanteix que els fabricants de productes de neteja ecològics segueixin pràctiques sostenibles durant tota la línia de producció i que prenguin mesures per protegir el medi ambient.

Ecocert també s’assegura que el consumidor estigui informat correctament. Per aquest motiu, els fabricants de detergents que vulguin el certificat Ecocert hauran de ser transparents i no confondre ni amagar informació al consumidor. Per això, un dels requisits que han de complir és indicar el percentatge exacte d’ingredients d’origen natural i ecològic. A més, aquests s’han d’identificar de manera clara seguint categories exhaustives.

Certificat Ecolabel

El segell Ecolabel és molt conegut i valorat entre els fabricants de productes de neteja sostenibles. Els productes amb etiqueta Ecolabel compleixen amb els estrictes estàndards ecològics europeus, a més que aquesta certificació no només és reconeguda a Europa, sinó a tot el món. Per obtenir el certificat Ecolabel, els productes de neteja sostenibles han de complir els criteris europeus durant tota la cadena de valor.

A més, el certificat Ecolabel també encoratja els fabricants de productes de neteja a fer un ús eficient dels recursos, a generar menys deixalles i, en definitiva, a protegir i cuidar el nostre entorn.

Certificat RSPO

Encara que l’oli de palmell és un ingredient molt utilitzat al sector industrial, també està envoltat per molta polèmica. Això és degut al gran impacte mediambiental que pot provocar si s’extreu de forma desordenada i sense seguir uns criteris determinats. Per solucionar-ho, l’organització sense ànim de lucre RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) ha desenvolupat el certificat RSPO, mitjançant el qual es pot garantir que s’han utilitzat pràctiques agrícoles sostenibles per obtenir l’oli de palma, sense oblidar el respecte als drets. laborals i de les comunitats indígenes on es cultiva.

L’obtenció del certificat RSPO és indispensable per als fabricants de productes de neteja ecològics que vulguin fer servir altres certificacions, com l’etiqueta Ecolabel.

Criteris d’AISE per als detergents de base bio

Com ja hem comentat, que un material tingui base biològica no vol dir automàticament que sigui més sostenible que els recursos fòssils. Per això, AISE ha desenvolupat uns principis dirigits a aquelles empreses de la indústria europea de detergents, productes de neteja i manteniment que utilitzen o tenen previst utilitzar materials de base biològica als seus productes finals i/o als seus materials d’embalatge.

Aquests principis serveixen com a punt de partida mínim per a les empreses, que haurien d’implementar-los de forma compatible amb els seus procediments de fabricació i en un context de millora contínua, amb l’objectiu de contribuir a una economia circular ia un desenvolupament global sostenible.

Segons els criteris d’AISE, el material de base biològica s’ha d’obtenir de manera sostenible, tenint en compte la cadena de valor completa i amb les característiques següents: ser renovable; no afectar adversament la seguretat alimentària; no provocar la destrucció d’ecosistemes crítics, la pèrdua d’hàbitat per a espècies en perill d’extinció o altres impactes negatius al medi ambient, com el de la biodiversitat, l’ús de la terra o la qualitat de l’aigua; i no ha d’incloure condicions socials inacceptables relacionades amb els drets humans i les pràctiques laborals responsables.

L’objectiu és que, a llarg termini, l’obtenció de tots els materials de base biològica s’ajusti a aquests criteris i la seva traçabilitat sigui total. No obstant això, la implementació d’aquests principis s’està iniciant gradualment, començant per aquelles matèries primeres per a les quals ja hi ha esquemes oficials de certificació a la cadena de subministrament, per exemple per a l’oli de palma o per al cartró, que permeten als proveïdors demostrar el proveïment sostenible dels seus productes.

Sostenibilitat i eficàcia no són incompatibles

L’eficàcia d’un producte no és donada per l’origen dels seus ingredients. Les certificacions ecològiques abans esmentades serveixen per valorar el compliment de pràctiques sostenibles però, ja siguin detergents ecològics, naturals o sintètics, la clau de la seva qualitat està en la fórmula. “Encara que una de les preocupacions més grans dels consumidors és si els detergents ecològics netegen tant com els convencionals, hem de deixar clar que la sostenibilitat i l’eficàcia no són incompatibles”, ens expliquen des de la companyia Zschimmer & Schwarz.