La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra milers de dosis diàriament, tot i que el ritme de vacunació a l’agost s’ha reduït a la meitat.

Amb dades fins al 6 de setembre, el nombre de persones vacunades a Catalunya amb la primera dosi és de 5.739.118. Això suposa el 74,3 % de la població. Més de 5,4 milions han rebut la pauta completa, el 70,7 %.

Per franges d’edat, ara que som a punt d’iniciar el curs escolar, els més joves de 14 a 18 anys més del 70% ja tenen la primera dosi posada.

Tot i la gran millora respecte a l’inici del curs de l’any passat, el virus continua sent molt present, estem a les acaballes de la 5a onada i encara queden molts joves per vacunar, a més els més petits encara no han rebut cap dosi i no sabem quan o si la arribaran a rebre.

És per això que volem recordar com és produeix el contagi per aerosols

En una escola: Així es contagia el coronavirus per l’aire

Els centres educatius només suposen el 6% dels brots recollits per Sanitat. Les dinàmiques de contagi per aerosols són molt diferents si el pacient zero és alumne o docent. El professorat parla molt més temps, el que multiplica l’expulsió de partícules potencialment contagioses. Si passessin dues hores de classe amb un docent malalt, sense prendre cap mesura, la probabilitat de contagi arribaria fins a 12 alumnes.

Mesures de prevenció recomanades

L’ús de màscares redueix un 60% les possibilitats de contagi, sempre que es mantingui la distància social.

Ventilació natural o mecànica constant.

Cada hora de classe, fer una aturada per a renovació de l’aire completa.

Ús de desinfectants de superfícies i atmosferes per eliminar els aerosols residuals que puguin quedar en l’ambient, de tant en tant. DINO recomana el DINO sterilair, producte testat en certificat UNE-EN 13697 i UNE-EN 14476

A les 9 del matíA les 11 del mati