Contagi per aerosols

La covid es contagia per l’aire, sobretot en interiors. No és tan infecciosa com el xarampió, però els científics reconeixen ja obertament el paper que exerceix en la pandèmia el contagi per aerosols, minúscules partícules contagioses que exhala un malalt i queden suspeses en l’aire en ambients tancats. Com funciona aquesta manera de contagi? I sobretot, com podem reduir-lo?

Aerosols

Partícules inferiors a 100 micres de diàmetre que poden quedar suspeses en l’aire durant hores

Gotícules

Partícules superiors a 300 micres que vencen la resistència a l’aire i cauen a terra en segons

Sense ventilació, els aerosols quedenen suspensió i es condensen a la sala a mesura que passa el temps

Cada punt taronja representa una dosi de partícules capaç d’infectar a l’ésser inhalada segons és parli, canti o cridi

Un bar o restaurant: així s’encomana el coronavirus en l’aire

Els brots en esdeveniments, locals i establiments com bars i restaurants suposen una part important dels contagis de l’àmbit social. Sobretot, són els més explosius. Independentment de la distància, en el pitjor dels casos, sense prendre cap mesura, passades quatre hores s’infecten 14 clients

Mesures de prevenció recomanades

Ús de màscares redueix un 40% les possibilitats de contagi, sempre que es mantingui la distància social.

Reducció de temps d’estada

Ventilació natural o mecànica constant

Un col·legi: així s’encomana el coronavirus en l’aire

Els centres educatius només suposen el 6% dels brots recollits per Sanitat. Les dinàmiques de contagi per aerosols són molt diferents si el pacient zero és alumne o docent. El professorat parla molt més temps, el que multiplica l’expulsió de partícules potencialment contagioses. Si passessin dues hores de classe amb un docent malalt, sense prendre cap mesura, la probabilitat de contagi arribaria fins a 12 alumnes.

Mesures de prevenció recomanades

Ús de màscares redueix un 60% les possibilitats de contagi, sempre que es mantingui la distància social

Ventilació natural o mecànica constant

Cada hora de classe, fer una aturada per a renovació de l’aire completa

Recomanem l’ús de Desinfectants de superfícies i atmosferes

Ús de Desinfectants de superfícies i atmosferes per eliminar els aerosols residuals que puguin quedar en l’ambient, de tant en tant. Ilerda Serveis recomana DINO Sterilair, producte testat en certificat UNE-EN 13697 i en fase de testeig de certificat UNE-EN 14476