Alguna vegada t’has preguntat quina és la relació entre la neteja i la desinfecció? Tots dos conceptes són fonamentals per a mantenir un entorn net i segur, però és important comprendre les seves diferències. En aquest article, et proporcionarem informació valuosa sobre les tècniques de neteja i desinfecció, així com consells pràctics per a garantir resultats efectius. Prepara’t per a descobrir com mantenir la higiene en tots els espais.

La neteja: el primer pas cap a la higiene

La neteja és el procés d’eliminar la brutícia adherida a les superfícies, impedint que els microorganismes trobin un entorn propici per a la seva proliferació. Per a dur a terme una neteja efectiva, és essencial utilitzar els productes adequats i seguir les recomanacions de dosatge específiques. Mai hem de barrejar productes tret que s’indiqui expressament, ja que això pot resultar en combinacions ineficaces o fins i tot perilloses.

Els detergents són els protagonistes de la neteja, i es caracteritzen per les seves propietats:

 • Poder detergent: Capacitat per a eliminar la brutícia adherida a les superfícies.

 • Poder humectant: Facilita el mullat en disminuir la tensió superficial

 • Poder solubilitzant: Habilitat per a dissoldre la brutícia

 • Poder dispersant: Manté la brutícia emulsionada en suspensió, permetent la seva eliminació per arrossegament

És important tenir en compte que l’escuma generada per un detergent no està relacionada directament amb la seva capacitat de neteja. De fet, alguns detergents actuals estan dissenyats per a minimitzar la formació d’escuma, la qual cosa facilita la seva esbandida. No et deixis portar per la creença que més escuma significa una major eficàcia de neteja. El veritablement important és l’acció del detergent en l’eliminació de la brutícia.

Existeixen diferents tipus de detergents segons la seva composició química:

 • Detergents aniònics: El seu grup liposoluble és aniònic (negatiu), i són efectius en la neteja

 • Detergents catiònics: El seu grup liposoluble és catiònic (positiu), sent els amonis quaternaris els més comuns. Aquests detergents posseeixen propietats antisèptiques significatives

 • Detergents anfòters: El seu comportament varia segons el pH del mitjà, actuant com a aniònics o catiònics segons correspongui. Aquests detergents han estat utilitzats recentment en productes que combinen neteja i desinfecció en una sola acció. No obstant això, és important destacar que aquesta mescla no ha de realitzar-se a l’atzar o sense seguir les indicacions adequades, ja que les característiques químiques dels detergents i desinfectants poden influir en la seva eficàcia

La desinfecció és el procés d’eliminació de microorganismes d’objectes, superfícies i ambients contaminats. Quant millor sigui la neteja prèvia, millors seran els resultats de la desinfecció. Per a dur a terme una desinfecció efectiva, s’utilitzen productes desinfectants que s’agrupen en diferents famílies:

Desinfecció: el pas clau per a eliminar els microorganismes

 • Fenols: Són estables, poc tòxics i no corrosius

 • Aldehids: Són altament eficaços, sent el formaldehid i el glutaraldehid els més utilitzats

 • Oxidants: Són eficaços, però poden veure’s afectats per la presència de matèria orgànica, la llum i les altes temperatures. A més, alguns oxidants poden ser corrosius per a uns certs metalls. L’hipoclorit sòdic és un dels més coneguts

 • Alcohols: Tenen una potencia desinfectant intermèdia, aconseguint la seva màxima activitat al 70%

La combinació de diferents substancies desinfectants pot potenciar la seva efectivitat, aconseguint un resultat superior a la suma de les parts individuals. Aquest efecte sinèrgic s’ha observat en mescles d’aldehids, com el glutaraldehid i el fenol, entre altres. Aquests productes resultants de recerques recents són altament eficaces, ja que combinen diferents principis actius i detergents, permetent una neteja i desinfecció simultànies. No obstant això, igual que amb els detergents, és essencial seguir les instruccions d’ús per a evitar inactivitat o invalidació del procés de neteja i desinfecció.

La innovadora tècnica de microdifusió Electrotèrmiques

Quan es busca garantir una desinfecció total en totes les superfícies, especialment en àrees de difícil accés, es pot recórrer a la tècnica revolucionària de la microdifusió Electrotèrmica. Aquest mètode utilitza un microdifusor que genera un núvol sec de partícules extremadament fines, amb un diàmetre d’entre 0,5 i 2 µ (un mil·lèsim de mil·límetre). Aquestes microgotes, de densitat més baixa que l’aire, es dispersen ràpidament i aconsegueixen fàcilment llocs inaccessibles per a assegurar una desinfecció completa. A diferència d’altres mètodes, aquesta boira seca no taca ni humiteja les superfícies, cosa que significa que no és necessari netejar l’àrea posteriorment.

Mantingues un entorn impecable i segur

En resum, la neteja i la desinfecció són components essencials per a garantir la higiene en qualsevol entorn. La neteja adequada ajuda a eliminar la brutícia i prepara el terreny per a una desinfecció efectiva. Per part seva, els desinfectants específics actuen eliminant microorganismes i garantint un ambient segur. No oblidis seguir les instruccions de dosatge i combinar els productes adequadament per a obtenir resultats òptims.

En ilser grup som lideris en distribució de productes de neteja professional, trobaràs una àmplia gamma de solucions dissenyades per a satisfer les teves necessitats específiques. El nostre objectiu és brindar-te productes de qualitat i assessorament expert perquè puguis mantenir un entorn net, saludable i lliure de riscos.

Descobreix les millors tècniques de neteja i desinfecció amb els nostres productes professionals!

Junts, podem crear un entorn segur per a tots.