El 5 de maig se celebra anualment el Dia Mundial de la Higiene de Mans, promogut per la Organització Mundial de la Salut des del 2009, i que ha cobrat especial importància des que es va declarar la pandèmia del COVID-19 el març del 2020. Tot i que la pandèmia ha disminuït, és important continuar promovent la higiene de mans. Des de l’any 2005, el Programa d’Higiene de Mans del Sistema Nacional de Salut participa en aquesta commemoració mundial com a part de l’Estratègia de Seguretat del Pacient.

La higiene de mans és important per evitar la propagació d’infeccions per contacte humà. Les infeccions relacionades amb latenció sanitària sadquireixen a través del contacte amb el personal del sistema sanitari, principalment a través de les mans dels professionals del sector. Per tant, és important fer la higiene de les mans amb freqüència, sempre abans i després d’estar en contacte amb altres persones. L’OMS recomana fer-ho en general després d’estar fora de casa i després que hi hagi hagut possibilitat de contacte amb fluids corporals d’altres persones

L’objectiu de la higiene de les mans és reduir el nombre de microorganismes a la pell de les mans. Si es fa amb aigua i sabó, s’anomena rentat de mans. Si es fa servir un preparat de base alcohòlica o un sabó antisèptic, s’anomena desinfecció de mans. Si les mans estan brutes, s’han de rentar amb aigua i sabó, mentre que si estan contaminades sense brutícia visible, s’han de desinfectar amb productes de base alcohòlica, ja que els antisèptics aconsegueixen suprimir quantitats elevades de microorganismes.

La higiene de mans ha de ser realitzada per tots els professionals del sector sanitari involucrats en la cura de pacients, així com pels pacients, els seus familiars i els visitants que els atenen. Seria desitjable que el protocol el practiqués tota la població mundial de manera individual un mínim de dues o tres vegades al dia. Per fer la higiene de mans, cal mullar les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica, fregar els palmells un contra l’altre i sobre el dors de l’altra mà, entrellaçant els dits. També s’han de fregar les puntes dels deu dits amb el polze i l’índex de l’altra mà, incloent-hi les nines. Finalment, cal esbandir bé les mans amb aigua i assecar-les amb una tovallola d’un sol ús o deixant que el gel s’evapori al contacte amb l’aire. El rentat de mans amb aigua i sabó durarà un mínim de 15 segons, més el temps necessari per a l’esbandit i posterior assecat. La fricció de les mans amb un gel hidroalcohòlic es prolongarà fins que les mans estiguin completament seques.

A ilser grup disposem d’una àmplia oferta en sabons de mans desinfectants

Contacta’ns per a més informació!