Les fitxes tècniques i les fitxes de dades de seguretat són, de vegades, difícils d’entendre. Saber llegir-les correctament ens proporcionarà informació clau per a l’ús dels químics de neteja i desinfecció

Els professionals que tracten amb productes químics per a la neteja saben que per realitzar les dosificacions correctes i aplicar el producte de forma segura poden i han de consultar la fitxa tècnica i la fitxa de seguretat que facilita el fabricant o distribuïdor.

De vegades, aquests documents resulten molt difícils d’entendre per als professionals de la neteja que no compten amb una formació específica en matèria química.

Parts essencials duna fitxa tècnica

A continuació, destacarem les parts que formen una fitxa tècnica per entendre cadascuna i assegurar-nos de quins elements són importants:

Només hi ha tres conceptes que defineixen un producte químic per a la higiene: detergent, desinfectant o la combinació de detergent + desinfectant.

Per tant, descripcions com “sanititzant”, “higienitzant” o “desengreixant per a la neteja i la higiene” no són conceptes vàlids.

Tota fitxa tècnica ha d’especificar la dilució del producte recomanada per a cada tipus d’aplicació i el temps d’actuació necessari per a cadascú.

La dilució dependrà, principalment, del nivell de brutícia en el cas dels detergents o del tipus de microorganisme que es vulgui eliminar, en el cas dels desinfectants.

En aquest article pots consultar els inconvenients d’una dilució incorrecta en la neteja, entre els quals destaquen sobrecostos inesperats, riscos per a la salut o el desgast dels estris de neteja.

Com comentàvem, el químic només es pot classificar com a desinfectant, detergent o una combinació de tots dos. El pH ens ajuda a determinar-ne el caràcter i és el que acaba definint si l’acció del producte és desincrustant o desgreixant.

En aquest article, us expliquem quina relació guarda el nivell de pH amb el caràcter del detergent.

Per triar un producte o un altre, tindrem en compte el tipus de residu a eliminar. Per exemple, per a restes incrustades utilitzarem detergents àcids, per a restes de greix utilitzarem detergents alcalins i reservarem els detergents neutres per a superfícies delicades.

Aquests dos aspectes són molt importants en indústries com ara l’alimentària. Hi ha aliments molt sensibles com, per exemple, la xocolata, que absorbeixen l’aroma dels químics de neteja i desinfecció i queden alterats.

En aquest article us expliquem l’efecte d’alguns detergents o desinfectants amb aroma en entorns alimentaris.

Per això, en aquest tipus de casos, cal consultar la fitxa tècnica i assegurar que es tracta d’un producte vàter.

El Registre HA és un reconeixement oficial que demostra que els desinfectants han estat testats en condicions similars a les de la seva aplicació i que, per tant, l’ús és apte per a entorns que treballen amb aliments.

A la indústria alimentària, cuines industrials, restauració col·lectiva o qualsevol altre tipus de negoci relacionat amb l’alimentació, és imprescindible que els desinfectants tinguin el Registre HA. En sanitat, passa exactament el mateix, però amb el Registre DES.

Això sí, el fet que un producte desinfectant estigui reconegut amb el Registre HA o Registre DES no vol dir que el puguem utilitzar en presència d’aliments o pacients. Per fer-ho, consultarem les recomanacions d’ús.

Les fitxes tècniques dels productes químics han de contenir el número de ROESP (Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides). A més d’aquest registre, també podem trobar el número de registre que fa referència a l’AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios).

En qualsevol dels dos casos, a més d’aquest registre, hi ha de constar el nom del fabricant i les dades de contacte.

A la fitxa tècnica s’ha d’especificar el format en què es presenta el producte, contemplant-ne la forma, la capacitat i les unitats.

Per exemple, es podria especificar que es comercialitza en garrafes de 5 litres i per unitats separades. A més, en alguns casos, també apareix el material del recipient o s’indica si, en cas de vendre’s més d’una unitat, vénen retractilades amb plàstic, en caixes, etc.

Aquesta dada acostuma a aparèixer al final del document i indica la data en què es va revisar per darrera vegada la fitxa tècnica. Així, ens permet veure com està actualitzat el document.

A continuació, mostrem un exemple de fitxa tècnica i les parts més importants que cal contemplar per fer-ne una lectura correcta.

Parts essencials duna fitxa de dades de seguretat

De la mateixa manera que passa amb les fitxes tècniques, aquesta data ens permet veure com està actualitzat el document.

Tanmateix, en el cas concret de les fitxes de dades de seguretat, ens hem d’assegurar que la data de revisió mostrada és igual o molt propera a la darrera data de revisió de la fitxa tècnica.

Aquest apartat, inclòs a la secció número 1, que fa referència a la identificació de la substància o mescla i de la societat o empresa, ens serveix a manera identificativa del producte.

Ens hem de fixar que la descripció que apareix a la fitxa tècnica és la mateixa que la que observem en aquest punt de la fitxa de dades de seguretat.

En aquest apartat, inclòs a la secció número 2, que fa referència a la identificació dels perills, ens hem de fixar en els pictogrames.

Recordem que després de la darrera actualització, els pictogrames es mostren en color blanc, negre i vermell. Així, si la fitxa de dades de seguretat mostra els pictogrames negres i taronges, sabrem que no està actualitzada.

En aquest apartat revisarem els punts de substàncies i barreges per comprovar que la informació proporcionada a la fitxa tècnica del producte coincideix amb la que es mostra a la fitxa tècnica.

En aquest cas, la informació que es dóna és més detallada, ja que inclou els percentatges de concentració de cada component i els perills que presenten cadascun.

Aquest apartat s’ha de llegir de manera íntegra, ja que ens mostra com cal procedir en cas d’haver patit un accident durant l’aplicació del producte.

S’explica què cal fer en cas d’inhalacions, contacte amb la pell, irritació dels ulls, ingestió, etc. I encara que sempre es recomana visitar el metge en aquests casos, pot ser útil per realitzar els primers auxilis in situ.

Aquest punt s’inclou dins de la secció número 8, que fa referència als controls d’exposició i la protecció personal.

Concretament, l’apartat 8.2. especifica que Equips de Protecció Individual (EPI) s’han d’utilitzar per aplicar el producte. A més, s’especificarà com s’ha de tractar aquest material durant i després de l’activitat. Per exemple, ens poden recomanar no utilitzar cremes durant l’ús de guants.

En aquest punt s’hi especifiquen característiques molt tècniques del producte. El més rellevant és comprovar que el nivell de pH, el color i l’olor coincideixen amb els descrits a la fitxa tècnica.

En cas de dubtes amb les fitxes de dades de seguretat, sempre es pot contactar amb ilser grup per garantir que l’aplicació del producte químic és el més segura possible.