El terme biocida ha saltat a l’actualitat des que la COVID-19 va irrompre en les nostres vides fa una mica més d’un any. Però, sabem realment què són els biocides i qui pot usar-los?

Els biocides descriuen un grup molt divers de productes que inclou desinfectants, productes per al control de plagues, repel·lents d’insectes i conservants. Un biocida pot definir-se com aquella substància que controla organismes nocius o no desitjats (com virus, bacteris, fongs, insectes i animals) per mitjans químics o biològics, i utilitzant la substància o substàncies actives que conté o genera.

Fins a la data, en diferents sectors industrials, com el d’alimentació i begudes, hi havia la necessitat de realitzar desinfeccions periòdiques de les instal·lacions. Sempre es tractaven amb especial cura aquells elements que podien estar en contacte amb aliments o embornals, entre altres, que presentaven un elevat risc microbiològic per tal de garantir la seguretat alimentària. Això també passava, per exemple, en centres mèdics, però era infreqüent en cases particulars i negocis de el sector serveis.

Des de la declaració de l’estat d’alarma a causa de la pandèmia generada pel SARS-COV-2, s’ha generalitzat la recomanació de desinfectar les superfícies per evitar la transmissió de virus entre persones. A més, s’ha estès l’ús de biocides a l’àmbit domèstic i a la resta d’activitats quotidianes.

Classificació de biocides

Per això, és important determinar com es classifiquen els diferents biocides i quins requisits hi perquè el seu ús sigui segur.

  • Productes d’ús per públic general. Són aquells que es troben a disposició de el públic en grans superfícies, comerços de proximitat, etc. Poden ser utilitzats en l’àmbit domèstic per qualsevol persona, sense requerir formació.
  • Productes d’ús per personal professional. Són aquells usats fora de l’àmbit domèstic, però que no requereixen d’una formació reglada per a la seva utilització. El personal que aplica aquests productes ha de tenir uns mínims coneixements de l’ús de productes químics i ser capaç d’utilitzar correctament els equips de protecció individual. El seu ús es restringeix al propi àmbit laboral i, per tant, aquests productes no poden ser aplicats per tercers tret que l’empresa encarregada de la seva aplicació es trobi inscrita en el corresponent registre oficial d’establiments i serveis biocides.
  • Productes d’ús exclusiu per personal especialitzat. El personal dedicat al seu ús i aplicació ha de tenir una formació específica que li capaciti com a posseïdor del certificat de professionalitat “Serveis per al control de plagues nivell 2”. Dins d’aquest últim grup s’inclouen els productes per desinfeccions aèries.

Aquesta pandèmia s’ha convertit en vitals operacions d’higiene que anteriorment es consideraven auxiliars, però que ara han passat a ser valorades com a necessitats de primer nivell per a garantir l’activitat de molts locals i comerços.