Els detergents són essencials per aconseguir una correcta neteja d’instal·lacions, equips i estris en empreses del sector alimentari.
Però, què és exactament un detergent, com podem triar el més adequat entre totes les ofertes disponibles?

Els establiments alimentaris han d’assegurar-se que totes les seves instal·lacions, equips i estris estiguin nets i desinfectats per evitar la contaminació dels aliments. Amb aquesta finalitat, un dels requisits previs més importants del sistema de seguretat alimentària APPCC és la neteja i desinfecció.

La neteja prèvia a la desinfecció és essencial perquè l’acció dels desinfectants químics sigui correcta. I, per aconseguir una neteja adequada, haurem d’utilitzar productes detergents.

Què és un detergent?

El detergent no equival al sabó. Els productes detergents són una barreja de moltes substàncies, incloent sabons, amb una formulació molt més complexa que aquesta última.

El seu component actiu, anomenat tensioactiu, té una composició similar al sabó, amb una part lipòfila, que uneix greixos, i una altra hidròfila que uneix l’aigua, i és el component responsable de dissoldre i separar la brutícia de les superfícies.

En la formulació del detergent, a més dels tensioactius, s’afegeixen una gran varietat de components, additius i adjuvants, que, d’una banda, milloren l’acció del tensioactiu i, d’altra banda, limiten els efectes no desitjats del producte, com la corrosió.

Aquestes formulacions també permeten als detergents tenir una millor activitat de neteja que els sabons, especialment en aigua dura (amb més ions de calci natural i compostos de magnesi).

Detergents en la indústria alimentària

Quines característiques ha de complir un detergent per al seu ús en la indústria alimentària? Segons L’AESAN, els detergents no són biocides i a nivell comunitari estan regulats pel Reglament (CE) n núm.

No obstant això, AESAN afirma que, en el cas que s’utilitzin en contacte directe amb els aliments, es consideren adjuvants tecnològics (substàncies utilitzades en els processos de producció d’aliments però no consumides com a aliments en si) i han de complir les condicions d’ús segur com a tal, inclosa una fase d’esbandida que garanteixi la seva eliminació.

I en el cas que s’utilitzin en la neteja de superfícies que estaran en contacte amb els aliments, com ara taules de treball, equips, etc., s’han d’utilitzar correctament, per assegurar-se que els aliments que s’han de manejar en ells no estan contaminats.

Com triar el detergent més adequat?

A l’hora de comprar detergents per a la neteja d’establiments alimentaris, trobem que hi ha una gran varietat de productes, amb característiques molt diferents.

Per seleccionar el més adequat, la informació aportada per la documentació que acompanya el producte serà de gran ajuda per a nosaltres. Un criteri principal és que el producte es recomani per a la indústria alimentària.

Altres criteris per a l’elecció del producte seran el tipus de brutícia a netejar i el seu estat (incrustat, lliure o unit), la qualitat de l’aigua que utilitzarem per a la neteja (duresa, alcalinitat, etc.), les característiques de les superfícies a netejar i les tècniques de neteja que es poden utilitzar.

Per exemple, depenent del tipus de brutícia que volem netejar, hem de prestar atenció al pH del detergent.

Per emulsionar i eliminar la matèria orgànica, com ara greixos o restes animals, els detergents alcalí (pH superiors a 8) són els més adequats.

D’altra banda, en els processos en què la brutícia no està molt incrustada o una bona acció mecànica està disponible, temps d’immersió llargs, o simplement brutícia fàcilment emulsionable, com els greixos alimentaris recents, els detergents neutres s’utilitzen preferentment (pH entre 6-8). Aquest tipus de detergents s’utilitzen àmpliament en netes manuals, pels seus baixos perills, o en superfícies fàcilment degradables.

I finalment, els detergents àcids (pH menys de 6) són més adequats per eliminar les restes de naturalesa inorgànica o fins i tot sals de naturalesa orgànica (calç, òxid, etc.)

No obstant això, cal destacar, que a més de la càrrega alcalina o àcida i la qualitat dels tensioactius, l’eficàcia i idoneïtat dels detergents ve determinada en gran part pels excipients i additius que s’incorporen i que milloren la seva capacitat d’arrossegament de brutícia, la seva resistència a l’aigua dura o la seva capacitat de preservar els materials on s’apliquen.

Es recomanen proves de compatibilitat de productes de neteja amb els materials a utilitzar, ja que han de ser resistents a aquests dissolvents, especialment àcids o alcalina. Si no, patiran una degradació contínua.

El respecte pel medi ambient també és un factor a tenir en compte a l’hora de triar el detergent. El desenvolupament de noves formulacions, amb enzims i nous tensioactius “verds” han afavorit la comercialització de desgreixadors neutres, o amb pH no extrem, cada vegada més eficaç, biodegradable i respectuós amb el medi ambient, que s’estan utilitzant cada vegada més en la indústria alimentària.

Ilerda Serveis disposa d’una gran varietat de productes de neteja professional respectuosos amb el medi ambient