Els gels i solucions hidroalcohòliques ja formen part del nostre kit anti-covid bàsic com a mesura de prevenció per evitar la transmissió. Però amb l’increment del seu ús, també s’ha detectat un augment molt significatiu d’intoxicacions accidentals pel mateix, segons l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), dependent del Ministeri de Justícia.

De fet, el INTCF ha registrat un increment de més d’un 900 per cent d’intoxicacions el 2020 respecte al 2019. Segons l’Institut, la majoria d’aquestes intoxicacions es van donar de manera accidental. Per tipus, més de l’84% va ser per via oral, un 7% a través de la mucosa ocular, gairebé un 3% per inhalació i més d’un 2% han estat per exposició cutània.

«Els gels hidroalcohòlics són inflamables ja que contenen un alt percentatge d’etanol, són irritants pel que poden causar cremades i lesions oculars greus i la seva ingestió és tòxica. Per això hem vist la necessitat de recopilar en una publicació les principals mesures de prevenció que cal tenir en compte per difondre entre els nostres mutualistes », ha apuntat José Luis Cebrián, responsable de Prevenció de la mútua Umivale, que ha elaborat una bateria de recomanacions per a un millor ús d’aquest producte, essencial per evitar la propagació de la malaltia.

Així, la publicació identifica nou consells que podem adoptar tots per prevenir els accidents:

  1. Evitar aplicar solucions i gels hidroalcohòlics en zones sensibles o danyades de la pell o mucoses. El seu ús pot augmentar el risc de patir lesions a la pell com dermatitis irritativa o dermatitis al·lèrgica de contacte.
  2. Mantenir aquests productes sempre allunyats de focus de calor com a exposició solar directa, superfícies calentes, flames obertes, espurnes o qualsevol font d’ignició.
  3. Evitar fumar immediatament després d’usar aquests gels o solucions o en llocs on estiguin emmagatzemats, pel perill d’incendi pel seu alt percentatge d’etanol.
  4. Emmagatzemar-los en un lloc ben ventilat i fresc, evitant espais on es produeixin canvis de temperatura importants.
  5. En cas de contacte amb els ulls, aclarir-los immediatament amb abundant aigua durant diversos minuts. És molt important que es faci just després de el contacte, ja que el retard en l’aplicació d’aigua pot agreujar les lesions oculars o cremades. Si la irritació roman, consultar amb un metge.
  6. En cas d’ingestió, trucar immediatament a el Servei d’Informació Toxicològica (91 562 04 20) o acudir a un metge d’urgència. Atès que contenen alcohol en altes concentracions, els símptomes principals en cas d’ingesta accidental són els d’una intoxicació per alcohol. A més, pot provocar irritació a les mucoses, sobretot en la cavitat oral i l’estómac.
  7. Les solucions i gels hidroalcohòlics s’han de mantenir fora de l’abast dels nens. Per regla general els fabricants no recomanen el seu ús abans dels 2 anys.
  8. Supervisar sempre l’ús d’aquests productes per part dels més petits. No tenen coneixement de com s’han d’utilitzar ni del perill que poden suposar.
  9. Assegurar-se que no hi hagi nens prop a l’usar dispensadors comunitaris. En nombroses ocasions dispensen el producte a l’alçada dels ulls dels nens i pot provocar esquitxades.